Direktørens eftertanker fra Digitalt Topmøde 2019

Home / Det offentlige / Direktørens eftertanker fra Digitalt Topmøde 2019

Digitalisering er en topprioritet for vores politikkere. Det viste Digitalt Topmøde d. 14. marts med al tydelighed med statsministeren og syv øvrige ministre i line-uppet.

Så tak for invitationen til Digitalt Topmøde og al respekt til den fokuserende indsats, der lægges på området. Det er et privilegie af de helt store, at deltage i debatten om, hvordan vi sikrer Danmarks styrkeposition på digitaliseringsområdet i fremtiden.

Dataetik på Digitalt Topmøde

Hvordan håndterer vi data som land på en etisk korrekt måde, så vi samtidig er konkurrencedygtige over for nationer, der har færre etiske overvejelser?

Dette er et af de helt store spørgsmål, vi skal besvare de kommende år. Det var ligeledes et af de vigtige punkter som blev diskuteret på Digitalt Topmøde i sidste uge.

Svaret er ikke simpelt. Kan der her være en niche for Danmark og danske virksomheder, som vi kan bruge som en konkurrencefordel?

I Danmark har vi en høj grad af tillid, og det er meget af vores samfund bundet op på. Hvordan harmonerer det med sikkerhedstruslen udefra og er tillid nok når vi taler dataetik?

Mit svar er:

Nej tillid er ikke nok, men hvad så? Hvordan håndterer vi dette og samtidig er konkurrencedygtige? Er GDPR en konkurrencefordel her eller en begrænsning. Vi har strammere krav grundet GDPR end andre steder i verden. Det kan vi måske vende til at være en fordel, et kvalitetsstempel, en konkurrenceparameter?

Det bliver spændende at følge hvad der kan følge i kølvandet på Digitalt Topmøde de kommende uger, måneder og år.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (V), minister for offentlig innovation Sofie Løhde (V) og Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til præsentation af national strategi for AI ved Digitalt Topmøde..
Den nationale strategi for AI præsenteres på Digitalt Topmøde.

Dansk AI-strategi rammer plet:
Vi har brug for en fælles strategi for udbredelsen af avancerede teknologier

Som vi er mange der har italesat over den seneste tid, så er det vigtigt med en fortsat prioritering af det digitale område, hvis vi ønsker at fastholde vores topplacering på listen over verdens mest digitaliserede lande. Og særligt de avancerede teknologier er det svært at få i gang i de danske virksomheder. Det var naturligvis også til debat på Digitalt Topmøde.

DI oplyser i deres nyhedsbrev, at kun 5 pct. af de danske virksomheder bruger kunstig intelligens i dag, og jeg kan kun bekræfte de tal med observationerne fra mit eget virke.

AI, og avanceret dataanvendelse i det hele taget, er i min optik en kæmpe vækstmotor på tværs af brancher og ikke kun det offentlige. Det handler i virkeligheden om indsigt, viden og beslutningsstøtte. Derfor er det vigtigt, at der er gode rammer for de virksomheder, der er klar til at tage næste skridt.

Fra os på Mjølner er rådet som altid:

Tænk stort og start småt.

Udvælg et afgrænset område af din forretning, hvor du kan se et potentiale for AI og dataanvendelse og start et lille projekt og stil klare mål op. På den måde får du jord under neglene og syn for sagen, og så kan du jo altid skalere.

Og hvis du får brug for en hjælpende hånd så kontakt mig, så kommer vi og hjælper.

Digitalisering af den offentlige sektor:
Vi skal sikre at idéer bliver til virkelighed, der skaber værdi for os alle sammen.

Vores minister for offentlig innovation, Sophie Løhde var vært for en anden interessant debat. Nemlig snakken om udbredelse af teknologi i den offentlige sektor. Og der er mange gode takter at tage med herfra.

Der er mange fremsynede ildsjæle, der har innovation og teknologi på dagsordenen og også lykkes med at sætte en masse pilotprojekter og ’proof og concepts’ i søen. Desværre var historien også, at for meget stopper der. Som Jacob Bundsgaard sagde:

Kommunerne skal benytte teknologi til at skabe kvalitet og effektivitet i samarbejde med private virksomheder og have endnu mere fokus på implementering så gevinsterne høstes.

Den problematik Bundsgaard beskriver, er et klassik eksempel på, hvad der sker, når man glemmer at tænke stort før man starter småt. Når du prøver teknologier af og starter pilotprojekter op, er det vigtigt at have det store mål for øje:

Hvad er målet for dette pilotprojekt, hvem skal det skabe værdi for og hvordan implementeres dette i driften i dagligdagen?

Disse spørgsmål skal du have afklaret inden du går i gang. For på den måde kan du skelne succes fra fiasko og sikre implementeringen og dermed høste gevinsterne.

Det var alt for denne gang.

Hav en fantastisk uge,

– Brian.