Sms-mareridt i kommunerne kan bekæmpes med simpel it, der har borgeren i centrum

Home / Det offentlige / Sms-mareridt i kommunerne kan bekæmpes med simpel it, der har borgeren i centrum

Ny lovgivning sætter en kæp i hjulet på kommunernes ellers succesfulde brug af sms til kommunikation med udsatte borgere. Det kan få store konsekvenser for borgernes hverdag, og i værste tilfælde helbred, hvis ikke vi finder en løsning hurtigt. Målrettet simpel it, udviklet med tilgængelighed og brugervenlighed i fokus, kan være løsningen.

DR bragte i februar en historie om 19 årige Lukas Birr, som var hjulpet ud af et svært stofmisbrug ved hjælp af kommunens MOVE-behandling. Den består af en ugentlig samtale i 12 uger, samt et gavekort på 200 kr. efter hvert andet møde og en sms-påmindelse inden hvert møde. Men selve sms’en, der hjælper den misbrugsramte med at huske at komme til samtalerne, bliver nu fortid på grund af EU’s nye persondatalovgivning, General Data Protection Regulation (GDPR).

I samme dur har flere kommunale gadeteams og socialpædagoger råbt vagt i gevær over, at kommunen nu ikke længere tør bruge sms som redskab til at komme i kontakt med hjemløse og særligt udsatte borgere, b.la. i forhold til påmindelse om lægebesøg og samtaler på jobcenteret. Sms’er er nemlig ikke krypteret, og de udgør derfor en usikker kommunikationsvej, der som udgangspunkt ikke lever op til standarderne i GDPR lovgivningen. Sms’er har ellers vist sig som en effektiv måde at komme i kontakt med hjemløse borgere. Hvad gør vi så nu?

Skræddersyede løsninger får udsatte borgere med på vognen

Det er yderst ubelejligt at denne nye lovgivning, der skal beskytte og passe på borgerne, ender med at sætte udsatte af toget. I ovennævnte eksempel omkring hjemløse, kan det i værste tilfælde gå hen og handle om liv eller død. Derfor er det også vigtigt at vi løser problemet hurtigst muligt.

En oplagt løsning er at bruge små, meget målrettede og skræddersyede løsninger, der kan fungere sideløbende med de store it-systemer, det offentlige allerede har. For præcis som sms-modellen, kan disse løsninger blive en hurtig og direkte vej til at løse den specifikke medarbejder og borgergruppes problem.

Vi taler meget om digitalisering af samfundet, og om hvordan det skal afhjælpe problemer og effektivisere alt fra vores indkøb og bankoverblik til arbejdsgange på jobbet og assistance hos borgerservice. Men i den sammenhæng, er det ekstremt vigtigt at vi husker at få hele samfundet med. Ellers skaber vi et parallelsamfund, hvor de ressourcesvage borgere lige så stille bliver hægtet helt af.

Udsatte unge og hjemløse er eksempler på borgere, der ikke får tjekket eboks, og som derfor skal nås via andre platforme – nemlig dem de er på i forvejen.

Motivation af mennesker via brugervenlige it-løsninger

Derfor skal vi i vores tilgang til digitalisering i samfundet, inklusiv implementering af en omfangsrig lovgivning som GDPR, indtænke brugervenlighed og motivation af borgeren fra start til slutprodukt når vi udvikler nye løsninger. Hus Forbi fortæller i oktober 2017 til Ritzau, at langt de fleste hjemløse ejer en smartphone. Vi ved også, at størstedelen af unge besidder en smartphone. Derfor er det jo oplagt, at møde dem, der hvor de allerede agerer, nemlig på apps. I skræddersyede og simple it-løsninger, fx apps, kan vi møde borgerne i øjenhøjde, samtidig med at vi sikrer overholdelse af lovgivningen.

Det er med andre ord brugerrejsen og -venligheden vi, som altid, skal være ekstremt opmærksomme på, når vi for eksempel jonglerer med rigid lovgivning, digitale muligheder og et ønske om, at få alle med.

  • tirsdag apr 02, 2019