Skip to main content

KOM I MÅL MED DINE DIGITALE AMBITIONER

Vi får vores kunder fra idé til værdiskabende digitale produkter. Vores faglige diversitet er vores største styrke, og med over 300 eksperter kan vi helt sikkert også hjælpe dig.

Test din forretningsidé hurtigt og billigt med rapid prototyping 

Som beslutningstager kan det virke som en stor investering at bygge en prototype. Hvad nu, hvis produktet aldrig når markedet? Er pengene så spildt? Virkeligheden er, at du med off-the-shelf komponenter og open-source platforme kan minimere både tid og omkostninger. Og selv hvis idéen ikke bliver til et færdigt produkt, er rapid prototyping en hurtig og billig måde at skærpe din forretningsstrategi og træffe bedre beslutninger. 

Bent Bisballe Nyeng er Senior Embedded Solution Architect hos Mjølner. Vi har spurgt ham om fordelene ved rapid prototyping, og hvordan man kommer i gang.

Hvad gør jeg, hvis jeg gerne vil afprøve en forretningsidé med rapid prototyping? 

Så ringer du selvfølgelig til Mjølner. Spøg til side, så har vi hos Mjølner en tre-trins-raket for rapid prototyping, hvor vi ved hver gate kan afgøre, om vi går videre eller ej. Vi benytter „Fail Early‟ som strategi, hvor vi identificerer fejl og problemer så tidligt som muligt – og lærer af dem hurtigt. Målet er at minimere risiko, reducere omkostninger og forbedre prototypen, inden for mange ressourcer er brugt på en fejlslagen idé.  

I fase 1 starter vi med en teknologisk sondring. Her er sådan noget som strømforbrug fx mindre vigtigt. Vi benytter standardkomponenter, så vi ikke ender i en dyr specialløsning. Formålet med denne fase er at afgøre hurtigt, om den valgte teknologi er gangbar eller ej.   

I fase 2 går vi mere konkret til værks og vurderer hver enkelte komponent sammen med softwaren. Hvilke parametre kan vi skrue på for fx at sænke strømforbruget. Her spiller software ofte en afgørende rolle. I denne fase kvalificerer og forfiner vi vores prototype. 

I fase 3 begynder vi at arbejde frem mod en produktionsprototype og dermed det endelige projekt. Det er en avanceret prototype, der er tæt på det endelige produkt, både i design, funktionalitet og materialevalg. Den bruges til at teste og validere produktionsprocessen, før kunden skalerer op til masseproduktion.  

Pointen med Mjølners tilgang til rapid prototyping er, er der er lav risiko forbundet med hele testfasen. Vi er altid i tæt dialog med kunden undervejs, og vi kan løbende vurdere, om vi er på rette vej, og om vi bør gå ind i næste fase eller trække stikke på prototypen.  

Se Bent Bisballes introduktion og eksempel på et Rapid Prototyping forløb.

Hvorfor skal man benytte rapid prototyping inden for embedded? 

At starte et stort projekt fra bunden kan være en dyr og risikabel affære. Ofte kræver det betydelige investeringer i både tid og ressourcer, før man overhovedet ved, om løsningen fungerer som forventet. 

En effektiv måde at minimere denne risiko på er at gennemføre et rapid prototype-forløb, inden man forpligter sig til hele projektet. En rapid prototype giver mulighed for hurtigt at teste idéer, validere koncepter og identificere potentielle udfordringer – alt sammen uden den store økonomiske investering. 

Her er nogle af de gode grunde til at bruge rapid prototyping: 

  1. Hurtigere time-to-market 
    Med rapid prototyping kan du teste og forbedre idéer hurtigt. Det betyder, at din virksomhed kan få produkter på markedet hurtigere end konkurrenterne og opnå en strategisk fordel i brancher med hurtig teknologisk udvikling.

  2. Lavere udviklingsomkostninger 
    I stedet for at investere i specialudviklet hardware og software fra starten kan man bruge standardkomponenter til at afprøve koncepter. Det sparer penge og reducerer risikoen for fejlinvesteringer i fejlslagne idéer.

  3. Bedre beslutningsgrundlag 
    En fysisk prototype gør det nemmere at vurdere potentialet i et produkt. Det kan være svært at forstå en idé ud fra en PowerPoint-præsentation alene – men en fungerende prototype giver et konkret grundlag for strategiske beslutninger.

  4. Tidlig feedback fra brugere og kunder 
    Med en hurtig prototype kan du teste produktidéen direkte med potentielle kunder, hvilket gør det lettere at tilpasse løsningen til markedets behov. Det betyder færre iterationer senere i udviklingen og et produkt, der rammer plet.

  5. Lavere risiko ved at fejle tidligt 
    Når du identificerer og løser fejl tidligt i en proces, undgår du større og dyrere problemer senere. Det handler om hurtigt at teste, lære og justere, før man investerer for meget i en løsning, der måske ikke fungerer.

Kan du komme med et konkret eksempel på en embedded rapid prototype? 

Vi blev for ganske nylig kontaktet af en kunde, der havde et ønske om at bruge teknologi til at hæve serviceniveauet inden for genoptræning. De oplevede, at deres fysioterapeuter ofte kom ud til borgere, der ikke havde gennemført den aftalte træning. Det skabte spildtid og dårligere genoptræningsforløb.  

Løsningen var en fysisk boks, der kan monteres på fx en motionscykel eller benet, og som ved hjælp af machine learning kan afgøre, om brugeren fx løber, står eller cykler. Med Long Range-teknologi (LoRa) kan vi trådløst sende mindre datapakker over store afstande og med meget lavt strømforbrug. Det var netop et af kundens krav, at fysioterapeuterne ikke skal gå og skifte batterier i tide og utide – faktisk kan er målet med den lille boks at den skal kunne holde strøm i flere år.  

Boksen forbinder ind i et eksisterende netværk som fysioterapeuterne allerede benytter, så de får et operationelt overblik og kan bruge tid på deres kerneopgaver frem for unødvendig kørsel. Samtidig var det afgørende, at den tekniske løsning ikke går på kompromis med borgerens ret til privatliv. Vi taler nudging fremfor overvågning, hvor data først og fremmest skal være springbræt til en god dialog mellem borger og fysioterapeut.     

Hvad er dit bedste råd til at komme i gang med rapid prototyping? 

Det lyder næsten som en kliche, men mit bedste råd er kort og godt: „Tænk stort, start småt, lær hurtigt‟. 

  • Tænk stort – Hav en klar vision for, hvad du vil opnå, men undgå at tænke for komplekst og konkret i starten. Fokuser på den vigtigste funktion, der skal testes. 
  • Start småt – Brug off-the-shelf hardware (fx Raspberry Pi, Arduino, ESP32) og open-source software til at lave en hurtig og billig første version. Undgå at designe specialhardware eller skrive for meget kode, før du har testet konceptet. 
  • Lær hurtigt – Test din prototype med rigtige brugere tidligt, få feedback og justér løbende. Det er bedre at opdage fejl nu end senere i processen. 

 

Vil du vide mere om rapid prototyping? Eller afprøve en konkret forretningsidé? Så ræk ud til Bent! 

Lad os tage en snak om dit næste projekt

Vi forløser og forvandler forretningsambitioner til konkrete digitale løsninger.

Bent Bisballe Nyeng

Senior Embedded Solution Architect
Mjølner logo